...Σίγουρα αυτή είναι πολύ μεγάλη συζήτηση και δεν νομίζω να μπορέσω να καλύψω κάθε της μήκος και πλάτος σε ένα κείμενο. Όμως είμαι εδώ για να παραθέσω την εμπειρία μου, διότι είναι μια βιωματική αφήγηση και όχι κάτι που άκουσα από έναν γνωστό, ενός γνωστού κ πάει λέγοντας.
Αρχικά εγώ έχω εμπειρίες από δυο χώρες του εξωτερικού, η μια ηταν η Αγγλία, που αξίζει ένα άρθρο μόνη της και η δεύτερη η Ολλανδία, που έχω και πιο πρόσφατη και σε αυτήν θα σταθούμε σήμερα.
Πριν ξεκινήσω όμως να περιγράφω, θέλω να σταθώ σε ένα disclaimer. Όλα όσα θα ειπωθούν είναι προσωπικές απόψεις, που δημιουργήθηκαν από βιωματικά γεγονότα, που σκοπό έχουν να δώσουν μια οπτική, στην ανάγκη κάποιου για μετανάστευση. Δεν προωθούν ή αντίστοιχα απωθούν την διάθεση που έχει ο καθένας εκει έξω. Πρέπει να γνωρίζουμε πως υπάρχουν χιλιάδες απόψεις πάνω στα ίδια θέματα και είναι όλες σεβαστές.
Το timeline της απόφασης.
Η απόφαση να γεμίσεις μια βαλίτσα και να φύγεις για το εξωτερικό, μακριά από τον τόπο σου, τη γλώσσα σου, τους γνωστούς, φίλους, συγγενείς κλπ, για τον καθένα διαφέρει. Το κίνητρο είναι το πρώτο βήμα, καθώς πάντα είναι αυτό που έχει τη σημασία. Το δικό μου σχετικά με την Ολλανδία, ήταν ένα και πολύ συγκεκριμένο. Να μαζέψω χρήματα για τους επικείμενους στόχους μου, σε ένα σχετικά πιο ασφαλές εργασιακό περιβάλλον, σε σχέση με αυτό της ελληνικής σεζόν, που είχα ήδη δοκιμάσει πολλάκις και πλέον το είχα κάψει. Να κάνω point εδώ, ότι ο βούρκος της ελληνικής σεζόν, είναι και αυτό ένα άρθρο που αξίζει τη δική του θέση στη συλλογή μου.
Εύλογα θα αναρωτηθεί κανείς, πως γνώριζες, πριν αποκτήσεις την εμπειρία ότι το εργασιακό περιβάλλον μιας ξένης χώρας, θα είναι ασφαλές; Δεν το γνώριζα, ούτε στηρίχτηκα σε γνώμες, συζητήσεις ή πιθανόν εμπειρίες άλλων. Αυτό επειδή όπως ανέφερα, όσο περιγραφικά και να είναι τα βιώματα των άλλων, δεν καλύπτουν την ξεχωριστή σου ιδιοσυγκρασία και τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνεσαι τον κόσμο. Ο δρόμος ήταν ένας, να δοκιμάσω. Άλλωστε ίσως το ρίσκο που θα πάρεις για να πας σεζόν σε ένα ελληνικό νησί, να είναι μεγαλύτερο, από την εξερεύνηση μιας ξένης χώρας.
Το δεύτερο βήμα για μένα είχε να κάνει με το χρονικό πλαίσιο. Μου ήταν τρομερά ασφυκτικό να αισθάνομαι ότι μεταναστεύω, έμοιαζε τελεσίδικο και οτιδήποτε τελεσίδικο, είναι βαρύ. Αυτή η σκέψη όταν μου ήρθε απότομα, λίγα χρόνια πριν στη μέση της Carnaby Street στο Λονδίνο, την ώρα που αμέριμνη πήγαινα στην δουλειά μου, μου σύστησε τις πρώτες κρίσεις πανικού. Τότε θυμάμαι μετά από αυτό το γεγονός, δεν μου πήρε πάνω από τρίμηνο μέχρι να τα μαζέψω και να γυρίσω πανικόβλητη στην Ελλάδα, χωρίς πλάνο. Είπα στον εαυτό μου, ότι αυτό δεν θα το επαναλάμβανα, αν έφευγα θα ήξερα πρώτον γιατί έφευγα και για πόσο, συνειδητά και στέρεα.
Τελευταίο βήμα, δεν ήταν άλλο από την ανάγκη μου για εξερεύνηση των αντοχών μου και της ίδιας μου της προσωπικότητας.
Όταν παρθεί η απόφαση και βρεθείς στην χώρα που διάλεξες θα αντιμετωπίσεις τα εξής:
Καιρός.
Η Ολλανδία είναι μια εξαιρετικά όμορφη χώρα, σε σχέση με τις περισσότερες Κάτω Χώρες. Έχει περισσότερο ήλιο το καλοκαίρι, φυσικά οφείλεται σε ένα βαθμό στην κλιματική αλλαγή που όλος ο πλανήτης αντιμετωπίζει, αλλά σε καμιά περίπτωση δεν πλησιάζει την δική μας ηλιοφάνεια, αυτό είναι κάτι που το ξέρουμε. Ο καιρός για την ακρίβεια, δεν μπορεί να αποδοθεί με επάρκεια στην περιγραφή του, μέσα σε ένα κείμενο. Ας πούμε ότι είναι σαν αυτές τις μουντές μας μέρες, εδώ στην Ελλάδα, εκείνες που δεν έχουμε όρεξη να κάνουμε τίποτα, πολλαπλασίασέ το αυτό επί τέσσερα. Ναι αυτή είναι η πραγματικότητα. Δεν ήξερα τι πάει να πει μουντάδα και κατάθλιψη λόγω καιρού, χρώματος ουρανού και ασφυκτικής διάθεσης στην αύρα της ατμόσφαιρας, μέχρι να βρεθώ στις Κάτω Χώρες.
Δεν θέλουμε να πιάσουμε το κεφάλαιο βροχή. Η βροχή είναι μια και είναι η ίδια, η διαφοροποίηση με την ελληνική βροχή, είναι ότι η δική μας, ακόμα και τις πιο βροχερές μέρες του χειμώνα, έχει πολύ μικρότερη διάρκεια μέσα στην ημέρα. Στις Κάτω Χώρες βρέχει, απλά, λιτά και απέριττά.
Ναι φυσικά και υπάρχει παρανομία, στα περιθώρια φυσικά του ύψους της διαφθοράς που έχει η κάθε χώρα, αλλά υπάρχει. Πράγμα που κάνει την προηγούμενη παράγραφο μου, σε συνδυασμό με αυτή, να τους κάνει να μοιάζουν υποκριτές. Μα φυσικά και είναι, όπως είναι παντού άλλωστε σε ένα βαθμό οι άνθρωποι υποκριτές. Υπάρχει μεγάλη γκάμα ανθρώπων σε όλο τον πλανήτη με ξεχωριστά χαρακτηριστικά, τώρα το μέχρι που θα τα ξεδιπλώσουν, έχει να κάνει καθαρά με τα όρια του πλαισίου, μέσα στο οποίο δρουν.
Οπότε θέλει μεγάλη προσοχή πχ όταν κάποιος βρίσκεται σε αναζήτηση σπιτιού, επειδή η ζήτηση στην Ολλανδία είναι τεράστια και η προσφορά ματώνει. Υπάρχουν επιτήδειοι, που μπορούν να σας κλέψουν λεφτά online, δήθεν για την διαδικασία ενοικίου και το δωμάτιο να είναι φάντασμα. Πάντα θα πρέπει να βλέπετε το χώρο και υπογράφετε χαρτιά, στα οποία χρειάζεστε αυστηρά διερμηνέα, για να σας τα εξηγήσει και τα ψιλά γράμματα, δεδομένου ότι κάθε τι επίσημο κινείται στα Ολλανδικά. Ύστερα από αυτές τις ενέργειες έρχεται η καταβολή χρημάτων, με τα κλειδιά στο χέρι.
Το ίδιο ισχύει και για τα συμβόλαια εργασίας.
Στην Ολλανδία ο μισθός βασίζεται με την ώρα και θα πρέπει να γνωρίζετε τη διαφορά μεταξύ groos (μικτά) και (net) καθαρά. Λίγο πιο αναλυτικά:
Η δική μου εμπειρία εργασιακά στην Ολλανδία, ήταν με γραφείο ευρέσεως εργασίας και διαμεσολάβησης. Με το Ολλανδικό αυτό γραφείο που ονομάζεται I-Hospitality, ήρθα σε επαφή μέσω της πλατφόρμα της Robin.Jobs, η οποία είναι πανευρωπαϊκή, αλλά σε φέρνει σε επαφή με τον εκπρόσωπο της χώρας σου. Έδωσα το βιογραφικό μου, το ένα γραφείο με έφερε σε επαφή με το δεύτερο και αυτοί με τη σειρά τους, με τον μάνατζερ του ξενοδοχείου που αφορούσε τη θέση. Πέρασα συνεντεύξεις μέσω Skype, με διάλεξαν και ουσιαστικά με "νοίκιασαν" στην επιχείρηση στην οποία εργαζόμουν, με κάποιο ποσοστό από την πληρωμή μου, που θα τους έδινε ο εργοδότης που με διεκδίκησε.
Φυσικά όλα αυτά τα πιστοποίησα λαμβάνοντας ηλεκτρονικά επίσημα συμβόλαια, με την σφραγίδα της επιχείρησης αλλά και του γραφείου καθώς και όλες τους τις διευθύνσεις και τις επαγγελματικές ιδιότητες. Δεν συζητάς απλά με άσχετους ανθρώπους στην άλλη άκρη του κόσμου, και μαζεύεις τα πράγματα σου να φύγεις.
Η πληρωμή σου γίνεται αυστηρά κάθε εβδομάδα, αλλά από το γραφείο που σε νοικιάζει και όχι από την επιχείρηση από την οποία εργάζεσαι απευθείας. Με το που ξεκινάς να εργάζεσαι στην Ολλανδική επιχείρηση, κατεβάζεις μια εφαρμογή εργασίας στο κινητό σου, που είναι διαφορετική για τον κάθε επιχειρηματία και είναι συνδεδεμένη με την κρατική τους φορολογία. Εκεί αναγράφονται ο ώρες εργασίας σου ηλεκτρονικά, καθώς μετρούνται αυστηρά από την κάρτα εργασίας που χτυπάς, στην έναρξη και τη λήξη του ωραρίου σου. Οπότε είναι καθαρά στο χέρι σου αν θα χτυπάς εγκαίρως την κάρτα σου ή όχι.
Στην περίπτωση του τουρισμού και της εστίασης, που ουσιαστικά απορροφάται το μεγαλύτερο μέρος των μεταναστών, υπάρχουν πολλές ευκαιρίες αρκεί να είστε πολύ προσεκτικοί με την επιλογή της θέσης εργασίας. Διότι η παρανομία τους δεν υφίσταται με την ευθεία έννοια της διαφθοράς, που την γνωρίζουμε εδώ στην Ελλάδα. Οι νόμοι τους είναι αυστηροί και αμετάκλητοι. Αυτό που πραγματικά μπορούν να κάνουν είναι να παρανομήσουν εν μέσω νόμου, απλά βασίζονται στο λάθος που θα κάνεις λόγω άγνοιας. Όπως πχ ανέφερα, αν δεν προλάβεις να καταβάλλεις τις ώρες εργασίας σου, μπορούν να μη σε πληρώσουν.
Προσωπικό παράδειγμα μιας τέτοιας απόπειρας.
Τα έσοδα μου όπως είπαμε, αλλά και τα έξοδα στέγασης μου, ήταν μέσω του γραφείου εφόσον ήταν εργοδότες-διαμεσολαβητές αλλά και μου παρείχαν και την διαμονή στην οποία κατέβαλλα ένα υποτυπώδες ποσό (σε σχέση με τα ενοίκια της Ολλανδίας) 77 ευρώ την εβδομάδα (77*4=308). Το πρώτο διάστημα λοιπόν, που είχα πληρώσει το deposit (εγγύηση) για το δωμάτιο μου, ισχυρίστηκαν ότι το σύστημά τους κόλλησε και δεν μπορούσαν να βρουν την εν λόγω πληρωμή, καθώς μου ζητούσαν να τους ξανά πληρώσω γιατί έμοιαζε σαν να μην έχει γίνει.
Εφόσον λοιπόν έχεις in mind αυτήν την οπτική της πραγματικότητας, θα πρέπει να γνωρίζεις πως στην εστίαση παίζουν πάρα πολύ καλά tips, που φτάνουν το μισθό αν και πρώτο να ξεπερνάει τα 2000 το μήνα. Ύστερα αν είσαι από τις περιπτώσεις των ατόμων με skills και έχεις διασφαλίσει πως η εργασία που θα κλείσεις έχει περιθώρια εξέλιξης και είναι καθόλα νόμιμη, σε γρήγορο χρονικό διάστημα ανεβαίνεις, κάνεις κατάλληλες γνωριμίες και στρώνεις το δρόμο για την εξέλιξη σου επαγγελματικά.
αλλά πρέπει να γνωρίζεις τα easter eggs. Ξεκινώντας σε μια ξένη χώρα για είσαι νόμιμος πρέπει να έχεις έναν αριθμό ΑΦΜ. Στην Ολλανδία ο ΑΦΜ ονομάζεται BSN και ο πρόχειρος που σου δίνει δυνατότητα παραμονής μόνο έξι μήνες ονομάζεται RNI.
Αν δεν έχεις κάποιο σπίτι να νοικιάζεις στο όνομα σου και αριθμό Ολλανδικής τράπεζας, ο εργοδότης σου (στην περίπτωση μου το γραφείο, δεδομένου ότι ήταν ο εγγυητής του συμβολαίου του σπιτιού μου) δίνει βεβαίωση για την παρουσία σου και το σκοπό σου στη χώρα και σου παρέχεται το RNI. Μέσα στο διάστημα των έξι μηνών, αν δεν βγάλεις το BSN, δηλαδή αν δεν έχεις κάποια ιδιοκτησία η αορίστου χρόνου σύμβαση με την ίδια την επιχείρηση και όχι διαμεσολαβητές, τότε θα πρέπει να γυρίσεις στη χώρα σου για δυο μήνες και να επιστρέψεις ξανά με το RNI σου να πιάσεις το εξάμηνο από την αρχή. Είναι πολύ σημαντική παράγραφος αυτή.
Δεν θέλουμε να πιάσουμε το κεφάλαιο βροχή. Η βροχή είναι μια και είναι η ίδια, η διαφοροποίηση με την ελληνική βροχή, είναι ότι η δική μας, ακόμα και τις πιο βροχερές μέρες του χειμώνα, έχει πολύ μικρότερη διάρκεια μέσα στην ημέρα. Στις Κάτω Χώρες βρέχει, απλά, λιτά και απέριττά.
Νοοτροπία.
Εδώ δεν έχουμε να κάνουμε με έναν κατά βάση κανόνα, αλλά με μια δοκιμασίας στις αρχές σου, που έχει μεγάλη εμβέλεια. Η νοοτροπία τους είναι λειτουργική, αλλά κάπως τετράγωνη. Για να είμαστε δίκαιοι, ακολουθούν πιστά και αναντίρρητα όπως θα έπρεπε φυσικά τους νόμους. Η οικονομία τους είναι δυνατή, μελετημένη και στέρεα, οι υποδομές τους έχουν βάση και ασφάλεια, η αξιοκρατία τους λειτουργεί. Απλώς σε ένα βαθμό δεν γνωρίζουν τι πάει να πει αποσυμπίεση και ενσυναίσθηση. Δεν θα ξεχάσω εκείνη τη φορά, που χρειάστηκα μια πληροφορία σε ένα σταθμό τρένου για μια στάση και ρώτησα έναν σεκιουριτι, ο οποίος αρνήθηκε να μου απαντήσει, επειδή είχε τελειώσει το ωράριο του. Το αίσθημα που μου άφησε, ήταν ενός κενού ανθρώπου και διογκώθηκε μέσα μου, όταν είδα ότι εκείνος ήταν πιο έκπληκτος από εμένα, που δεν θεωρούσα φυσιολογική την αντίδραση του. Είμασταν από άλλους πλανήτες εκείνη τη στιγμή και αυτό ήταν μια τρομακτική ένδειξη κοινωνικής μοναξιάς.
Παρανομία, Εργασία, Στέγαση κλπ.
Ναι φυσικά και υπάρχει παρανομία, στα περιθώρια φυσικά του ύψους της διαφθοράς που έχει η κάθε χώρα, αλλά υπάρχει. Πράγμα που κάνει την προηγούμενη παράγραφο μου, σε συνδυασμό με αυτή, να τους κάνει να μοιάζουν υποκριτές. Μα φυσικά και είναι, όπως είναι παντού άλλωστε σε ένα βαθμό οι άνθρωποι υποκριτές. Υπάρχει μεγάλη γκάμα ανθρώπων σε όλο τον πλανήτη με ξεχωριστά χαρακτηριστικά, τώρα το μέχρι που θα τα ξεδιπλώσουν, έχει να κάνει καθαρά με τα όρια του πλαισίου, μέσα στο οποίο δρουν.Οπότε θέλει μεγάλη προσοχή πχ όταν κάποιος βρίσκεται σε αναζήτηση σπιτιού, επειδή η ζήτηση στην Ολλανδία είναι τεράστια και η προσφορά ματώνει. Υπάρχουν επιτήδειοι, που μπορούν να σας κλέψουν λεφτά online, δήθεν για την διαδικασία ενοικίου και το δωμάτιο να είναι φάντασμα. Πάντα θα πρέπει να βλέπετε το χώρο και υπογράφετε χαρτιά, στα οποία χρειάζεστε αυστηρά διερμηνέα, για να σας τα εξηγήσει και τα ψιλά γράμματα, δεδομένου ότι κάθε τι επίσημο κινείται στα Ολλανδικά. Ύστερα από αυτές τις ενέργειες έρχεται η καταβολή χρημάτων, με τα κλειδιά στο χέρι.
Το ίδιο ισχύει και για τα συμβόλαια εργασίας.
Στην Ολλανδία ο μισθός βασίζεται με την ώρα και θα πρέπει να γνωρίζετε τη διαφορά μεταξύ groos (μικτά) και (net) καθαρά. Λίγο πιο αναλυτικά:
Η δική μου εμπειρία εργασιακά στην Ολλανδία, ήταν με γραφείο ευρέσεως εργασίας και διαμεσολάβησης. Με το Ολλανδικό αυτό γραφείο που ονομάζεται I-Hospitality, ήρθα σε επαφή μέσω της πλατφόρμα της Robin.Jobs, η οποία είναι πανευρωπαϊκή, αλλά σε φέρνει σε επαφή με τον εκπρόσωπο της χώρας σου. Έδωσα το βιογραφικό μου, το ένα γραφείο με έφερε σε επαφή με το δεύτερο και αυτοί με τη σειρά τους, με τον μάνατζερ του ξενοδοχείου που αφορούσε τη θέση. Πέρασα συνεντεύξεις μέσω Skype, με διάλεξαν και ουσιαστικά με "νοίκιασαν" στην επιχείρηση στην οποία εργαζόμουν, με κάποιο ποσοστό από την πληρωμή μου, που θα τους έδινε ο εργοδότης που με διεκδίκησε.
Φυσικά όλα αυτά τα πιστοποίησα λαμβάνοντας ηλεκτρονικά επίσημα συμβόλαια, με την σφραγίδα της επιχείρησης αλλά και του γραφείου καθώς και όλες τους τις διευθύνσεις και τις επαγγελματικές ιδιότητες. Δεν συζητάς απλά με άσχετους ανθρώπους στην άλλη άκρη του κόσμου, και μαζεύεις τα πράγματα σου να φύγεις.
Όπως είπαμε στην Ολλανδία κοστολογείσαι με την ώρα, το μέγιστο ποσοστό ωρών που νόμιμα μπορείς να εργαστείς είναι 38 ώρες την εβδομάδα, δηλαδή πέντε μέρες, με καθαρό ποσο 11,28 την ώρα, που είναι ο βασικός μισθός (38*11,28=428,81*4=1.715,24). Φυσικά υπάρχουν εργασίες που ίσως δίνουν λιγότερα ή και περισσότερα από το βασικό, αυτός όμως είναι ο νόμιμος πρώτος μισθός της χώρας.
Η πληρωμή σου γίνεται αυστηρά κάθε εβδομάδα, αλλά από το γραφείο που σε νοικιάζει και όχι από την επιχείρηση από την οποία εργάζεσαι απευθείας. Με το που ξεκινάς να εργάζεσαι στην Ολλανδική επιχείρηση, κατεβάζεις μια εφαρμογή εργασίας στο κινητό σου, που είναι διαφορετική για τον κάθε επιχειρηματία και είναι συνδεδεμένη με την κρατική τους φορολογία. Εκεί αναγράφονται ο ώρες εργασίας σου ηλεκτρονικά, καθώς μετρούνται αυστηρά από την κάρτα εργασίας που χτυπάς, στην έναρξη και τη λήξη του ωραρίου σου. Οπότε είναι καθαρά στο χέρι σου αν θα χτυπάς εγκαίρως την κάρτα σου ή όχι.
Ύστερα, στο τέλος κάθε εβδομάδας που έχουν ολοκληρωθεί οι ώρες εργασίας σου, μια συγκεκριμένη μέρα που θα σου ορίσουν από το γραφείο και σε ένα deadline που θα σου δώσουν, μπαίνεις στη σελίδα του γραφείου και με τους κωδικούς σου, κάνεις καταβολή των ωρών σου και σε εκείνους. Μέσα σε μια με μιάμιση ώρα κάνουν ταυτοποίηση και καταβάλλονται τα χρήματα στην τράπεζα σου την ίδια μέρα. Αν δεν ολοκληρώσεις τη διαδικασία μέσα στο deadline αυτό, μπορεί να μην πληρωθείς και τους καλύπτει ο νόμος.
Εξίσου μέσα από την ίδια εφαρμογή εργασίας, επεξεργάζεσαι και κάθε προσωπικό αίτημα που μπορεί να έχεις από την δουλειά σου. Αν παράδειγμα λάβεις το πρόγραμμα της εβδομάδας σου και δεν σε εξυπηρετεί, κάνεις αίτηση για να στο αλλάξουν εξηγώντας τι αλλαγές χρειάζεσαι. Το ίδιο γίνεται και σε περίπτωση ασθένειας, ή σε περίπτωση που υπάρχει κάποια έξτρα βάρδια στο πρόγραμμα ανοιχτή, που θέλεις να την διεκδικήσεις. Βέβαια στο τελευταίο κομμάτι, δεν θα σου επιτρέπουν συχνά να το κάνεις, για να μην ξεπερνάς συχνά το όριο των 38 ωρών, διότι γενικά λόγο φορολογικού κόστους, αποφεύγουν να δίνουν πολλές έξτρα ώρες στα ίδια άτομα.
Εξίσου μέσα από την ίδια εφαρμογή εργασίας, επεξεργάζεσαι και κάθε προσωπικό αίτημα που μπορεί να έχεις από την δουλειά σου. Αν παράδειγμα λάβεις το πρόγραμμα της εβδομάδας σου και δεν σε εξυπηρετεί, κάνεις αίτηση για να στο αλλάξουν εξηγώντας τι αλλαγές χρειάζεσαι. Το ίδιο γίνεται και σε περίπτωση ασθένειας, ή σε περίπτωση που υπάρχει κάποια έξτρα βάρδια στο πρόγραμμα ανοιχτή, που θέλεις να την διεκδικήσεις. Βέβαια στο τελευταίο κομμάτι, δεν θα σου επιτρέπουν συχνά να το κάνεις, για να μην ξεπερνάς συχνά το όριο των 38 ωρών, διότι γενικά λόγο φορολογικού κόστους, αποφεύγουν να δίνουν πολλές έξτρα ώρες στα ίδια άτομα.
Σε μια εργασία που έγκειται στα πλαίσια του νόμου στην Ολλανδία, όλα έχουν να κάνουν με τις ικανότητες. Αν είσαι ικανός και τα καταφέρνεις αξιολογείσαι και προχωράς σταθερά και ανοδικά με ταχύτητα. Αν δεν τα καταφέρνεις αξιολογείσαι ξανά, σε ενημερώνουν με ένα meeting και σου δίνουν deadline για να διορθώσεις τα κακώς κείμενα σου. Αν δεν συμμορφωθείς αρχικά υποβιβάζεσαι και στο τέλος αν η περίπτωση σου είναι ανίατη σου δίνουν ένα χρονικό πλαίσιο απόλυσης.
Στην περίπτωση του τουρισμού και της εστίασης, που ουσιαστικά απορροφάται το μεγαλύτερο μέρος των μεταναστών, υπάρχουν πολλές ευκαιρίες αρκεί να είστε πολύ προσεκτικοί με την επιλογή της θέσης εργασίας. Διότι η παρανομία τους δεν υφίσταται με την ευθεία έννοια της διαφθοράς, που την γνωρίζουμε εδώ στην Ελλάδα. Οι νόμοι τους είναι αυστηροί και αμετάκλητοι. Αυτό που πραγματικά μπορούν να κάνουν είναι να παρανομήσουν εν μέσω νόμου, απλά βασίζονται στο λάθος που θα κάνεις λόγω άγνοιας. Όπως πχ ανέφερα, αν δεν προλάβεις να καταβάλλεις τις ώρες εργασίας σου, μπορούν να μη σε πληρώσουν.
Προσωπικό παράδειγμα μιας τέτοιας απόπειρας.
Τα έσοδα μου όπως είπαμε, αλλά και τα έξοδα στέγασης μου, ήταν μέσω του γραφείου εφόσον ήταν εργοδότες-διαμεσολαβητές αλλά και μου παρείχαν και την διαμονή στην οποία κατέβαλλα ένα υποτυπώδες ποσό (σε σχέση με τα ενοίκια της Ολλανδίας) 77 ευρώ την εβδομάδα (77*4=308). Το πρώτο διάστημα λοιπόν, που είχα πληρώσει το deposit (εγγύηση) για το δωμάτιο μου, ισχυρίστηκαν ότι το σύστημά τους κόλλησε και δεν μπορούσαν να βρουν την εν λόγω πληρωμή, καθώς μου ζητούσαν να τους ξανά πληρώσω γιατί έμοιαζε σαν να μην έχει γίνει.
Φυσικά με πετούσαν από το ένα τμήμα στο άλλο για να συνεννοηθώ χωρίς αποτέλεσμα. Αν δεν πλήρωνα όπως ζητούσαν, θα σταματούσαν να μου καταβάλλουν το μισθό μου, διότι φαινόμουν ως κακοπληρώτρια στις υποχρεώσεις μου και τους κάλυπτε ο νόμος. Κατάφερα, να βγάλω άκρη, μόνο μέσω των αποδείξεων που είχα κρατήσει.
Διότι το άλφα και το ωμέγα σε οποιαδήποτε οικονομική ενέργεια συνδιαλλάσσεστε, είναι ότι θα πρέπει να κρατάτε αυστηρά αποδείξεις για. Όλα γίνονται ηλεκτρονικά, καθώς είναι εξαιρετικά δύσκολο να καταφέρεις να κλείσεις ένα ραντεβού μαζί τους από κοντά, διότι συνηθίζουν να έχουν τα γραφεία τους πολύ μακριά από τα αστικά κέντρα. Αν όμως είσαι συνεπής σε κάθε σου ενέργεια και έχεις αποδείξεις για όλα, οι νόμοι τους όπως είπαμε, είναι ισχυροί και δεν μπορούν να σου κάνουν τίποτα. Διαφορετικά την πάτησες!
Διότι το άλφα και το ωμέγα σε οποιαδήποτε οικονομική ενέργεια συνδιαλλάσσεστε, είναι ότι θα πρέπει να κρατάτε αυστηρά αποδείξεις για. Όλα γίνονται ηλεκτρονικά, καθώς είναι εξαιρετικά δύσκολο να καταφέρεις να κλείσεις ένα ραντεβού μαζί τους από κοντά, διότι συνηθίζουν να έχουν τα γραφεία τους πολύ μακριά από τα αστικά κέντρα. Αν όμως είσαι συνεπής σε κάθε σου ενέργεια και έχεις αποδείξεις για όλα, οι νόμοι τους όπως είπαμε, είναι ισχυροί και δεν μπορούν να σου κάνουν τίποτα. Διαφορετικά την πάτησες!
Αυτός που πραγματικά θα παρανομήσει σε ξένη χώρα, είναι ο Έλληνας κατά βάση, αποφύγετε ελληνικές επιχειρήσεις του εξωτερικού, δεν τσουβαλιάζω, δεν χαρακτηρίζω, αλλά η εμπειρία μου με ελληνική επιχείρηση στην Αγγλία, ήταν επικίνδυνη και τραυματική.
Εφόσον λοιπόν έχεις in mind αυτήν την οπτική της πραγματικότητας, θα πρέπει να γνωρίζεις πως στην εστίαση παίζουν πάρα πολύ καλά tips, που φτάνουν το μισθό αν και πρώτο να ξεπερνάει τα 2000 το μήνα. Ύστερα αν είσαι από τις περιπτώσεις των ατόμων με skills και έχεις διασφαλίσει πως η εργασία που θα κλείσεις έχει περιθώρια εξέλιξης και είναι καθόλα νόμιμη, σε γρήγορο χρονικό διάστημα ανεβαίνεις, κάνεις κατάλληλες γνωριμίες και στρώνεις το δρόμο για την εξέλιξη σου επαγγελματικά.
Επαγγελματική εξέλιξη, ΑΦΜ χώρας, Τράπεζες.
Όπως ανέφερα πιο πάνω η επαγγελματική σταθερότητα είναι πραγματικό γεγονός και αν είσαι άτομο με δυνατότητες και όρεξη μπορείς να πας τον εαυτό σου βήματα πιο πάνω, χωρίς να χρειάζεται να κάνεις το φακίρη και τον ταχυδακτυλουργό, όπως συμβαίνει στις ελληνικές επιχειρήσεις. Η οικονομία της χώρας είναι σταθερή το ποσοστό ανεργίας σχεδόν ανύπαρκτό μόλις 6,4αλλά πρέπει να γνωρίζεις τα easter eggs. Ξεκινώντας σε μια ξένη χώρα για είσαι νόμιμος πρέπει να έχεις έναν αριθμό ΑΦΜ. Στην Ολλανδία ο ΑΦΜ ονομάζεται BSN και ο πρόχειρος που σου δίνει δυνατότητα παραμονής μόνο έξι μήνες ονομάζεται RNI.
Αν δεν έχεις κάποιο σπίτι να νοικιάζεις στο όνομα σου και αριθμό Ολλανδικής τράπεζας, ο εργοδότης σου (στην περίπτωση μου το γραφείο, δεδομένου ότι ήταν ο εγγυητής του συμβολαίου του σπιτιού μου) δίνει βεβαίωση για την παρουσία σου και το σκοπό σου στη χώρα και σου παρέχεται το RNI. Μέσα στο διάστημα των έξι μηνών, αν δεν βγάλεις το BSN, δηλαδή αν δεν έχεις κάποια ιδιοκτησία η αορίστου χρόνου σύμβαση με την ίδια την επιχείρηση και όχι διαμεσολαβητές, τότε θα πρέπει να γυρίσεις στη χώρα σου για δυο μήνες και να επιστρέψεις ξανά με το RNI σου να πιάσεις το εξάμηνο από την αρχή. Είναι πολύ σημαντική παράγραφος αυτή.
Αυτός που θα ξεκινήσει μόνος του για την Ολλανδία χωρίς γραφεία διαμεσολάβησης που θα του παρέχουν την πρώτη υποτυπώδη εγγύηση, θα πρέπει να έχει επάνω του ένα budget των 3000 με 5000 ευρώ, να έχει φροντίσει να βρει δωμάτιο μήνες πριν την άφιξή του, ή να έχει γνωστούς και φίλους διαθέσιμους να του παρέχουν φιλοξενία. Είναι πολύ σημαντικότερη η απόδειξη διαμονής από ότι την ίδια την εργασία. Δεν είναι εύκολο εγχείρημα να το κάνεις μόνος αν δεν έχεις κάποιον στην Ολλανδία για σένα για βοήθεια.
Τα αγγλικά, σου παρέχουν ένα μεγάλο εύρος εργασιακής διαθεσιμότητας, αλλά στην πορεία αν αποφασίσεις να μείνεις στην Ολλανδία και θέλεις να φτιάξεις την καριέρα σου, τα Ολλανδικά θα σου είναι απαραίτητα. Υπάρχουν πάρα πολλά πανεπιστήμια και πολύ καλές προσφορές για τους εργαζόμενους που θέλουν να σπουδάσουν, από το κράτος. Επίσης οι ιδιοκτήτες ακινήτων εμπιστεύονται περισσότερο τους φοιτητές, επειδή γνωρίζουν πως θα βρίσκονται στη χώρα αναγκαστικά για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα.
Τέλος όσο αφορά την τράπεζα, οι περισσότερες για να σου ανοίξουν λογαριασμό χρειάζονται κ αυτές πιστοποίηση σχέσης με ακίνητο. Αν το ψάξεις όμως, υπάρχουν κ κάποιες όπως η ING που δεν το θεωρούν απαραίτητο, αλλά θέλει να βρεις το κατάλληλο κατάστημα, στην κατάλληλη πολιτεία, είναι λίγο μπλέξιμο.
Τέλος όσο αφορά την τράπεζα, οι περισσότερες για να σου ανοίξουν λογαριασμό χρειάζονται κ αυτές πιστοποίηση σχέσης με ακίνητο. Αν το ψάξεις όμως, υπάρχουν κ κάποιες όπως η ING που δεν το θεωρούν απαραίτητο, αλλά θέλει να βρεις το κατάλληλο κατάστημα, στην κατάλληλη πολιτεία, είναι λίγο μπλέξιμο.
Εγώ στην αρχή βοηθήθηκα πολύ κρατώντας την ελληνική μου τράπεζα και κάνοντας μεταφορές μέσω Revolut. Η Revolut είναι ηλεκτρονική Mastercard με την αντίστοιχη εφαρμογή της, που ανοίγοντας την εφαρμογή μπορείς να κάνεις αίτηση κ για φυσική κάρτα και να κάνεις όλες σου τις κινήσεις τον πρώτο καιρό μέσω αυτής της ευελιξίας. Διότι η Ολλανδία έχει και αυτό. Σε πολλά καταστήματα δεν αποδέχεται τη Visa. Κοινώς αποδεκτή κάρτα τραπέζης είναι η Maestro και μαντέψτε, σχεδόν τα πάντα έξω ανταποκρίνονται σε πλαστικό χρήμα.
Αρχικά, πληρώνεις από την δουλειά σου την κάρτα υγείας σου, υπάρχουν σταθερές κρατήσεις για αυτό. Είναι 30 ευρώ την εβδομάδα, 120 το μήνα, το χαμηλότερο πακέτο ασφάλισης δηλαδή. Δεν φανταζόμαστε αυτό το πακέτο να εμπεριέχει σουίτα στο Ερρίκος Ντυνάν; Προφανώς και όχι, δικαιολογεί κανένα κρυολόγημα στην καλύτερη. Οποιαδήποτε άλλη σημαντικότερη ιατρική περίθαλψή δεν περιλαμβάνεται στο πακέτο σου και η διαδικασία είναι τηλεφωνική ούτως η άλλως.
Δεν μπορείς απλά να πάρεις τον εαυτό σου και να πας σε κάποιο φυσικό νοσοκομείο ή ιατρείο. Συνδέεσαι τηλεφωνικά με το ιατρείο που αντιστοιχεί στην περιοχή σου, εξηγείς τα συμπτώματα σου και σε μισά αγγλικά μισά ολλανδικά σου κάνουν τηλεφωνική διάγνωση, αν κριθεί ότι δεν είναι σοβαρή η περίπτωση σου, καθώς σου δίνουν το στοιχείο του φαρμάκου που χρειάζεσαι κ όχι το όνομα του. Αν πχ χρειάζεσαι panadol θα σου πουν ότι πρέπει να βρεις κάτι που να εμπεριέχει παρακεταμόλη. Μέσα στον πανικό σου λοιπόν την ώρα που υποφέρεις πχ από μια γαστρεντερίτιδα, δεν είναι και ότι καλύτερο!
Εν κατακλείδι
Ξέρω πως δεν ήταν μια φανταζί ιστορία με όλες τις λύσεις στρωμένες αλλά είναι μια οπτική, ένα μέρος της πραγματικότητας μέσω μιας βιωματικής εμπειρίας.
Εδώ θα πρέπει να αποφασίσεις τι θέλεις και να κάνεις μέσα σου μια αποδοχή. Δεν υπάρχει γη της επαγγελίας. Είναι παντού δύσκολα. Το δίκο σου το ζύγι πρέπει να βρεις ποιο είναι.
Οπότε αν ο σκοπός σου είναι να έρθεις και να μείνεις σε αυτήν την χώρα, αυτό το πρώτο εξάμηνο προσαρμογής σου, θα είναι και το πιο σημαντικό. Θα πρέπει να δείξεις τα καλύτερα χαρτιά σου στη δουλεία, για να σου προσφέρουν απευθείας συμβόλαιο αορίστου η περιορισμένου χρόνου, αλλά συμβόλαιο τέτοιο, που θα σε απαλλάξει από τους διαμεσολαβητές.
Υγεία
Εδώ παιδιά, από όπου και να το πιάσουμε, υπάρχει ζήτημα μεγάλο. Πως τα κατάφερα και βρέθηκα αντιμέτωπη με θέμα υγείας στην Ολλανδία, θέμα τέτοιο που στην Ελλάδα θα είχε λυθεί με μια επίσκεψη στα επείγοντα, εκεί πραγματικά αισθάνθηκα τόσο αβοήθητη και τρομοκρατημένη που είπα μέχρι εδώ είμασταν. Η διαδικασία του να πας σε γιατρό στην Ολλανδια, δεν είναι όπως τη φανταζόμαστε.Αρχικά, πληρώνεις από την δουλειά σου την κάρτα υγείας σου, υπάρχουν σταθερές κρατήσεις για αυτό. Είναι 30 ευρώ την εβδομάδα, 120 το μήνα, το χαμηλότερο πακέτο ασφάλισης δηλαδή. Δεν φανταζόμαστε αυτό το πακέτο να εμπεριέχει σουίτα στο Ερρίκος Ντυνάν; Προφανώς και όχι, δικαιολογεί κανένα κρυολόγημα στην καλύτερη. Οποιαδήποτε άλλη σημαντικότερη ιατρική περίθαλψή δεν περιλαμβάνεται στο πακέτο σου και η διαδικασία είναι τηλεφωνική ούτως η άλλως.
Δεν μπορείς απλά να πάρεις τον εαυτό σου και να πας σε κάποιο φυσικό νοσοκομείο ή ιατρείο. Συνδέεσαι τηλεφωνικά με το ιατρείο που αντιστοιχεί στην περιοχή σου, εξηγείς τα συμπτώματα σου και σε μισά αγγλικά μισά ολλανδικά σου κάνουν τηλεφωνική διάγνωση, αν κριθεί ότι δεν είναι σοβαρή η περίπτωση σου, καθώς σου δίνουν το στοιχείο του φαρμάκου που χρειάζεσαι κ όχι το όνομα του. Αν πχ χρειάζεσαι panadol θα σου πουν ότι πρέπει να βρεις κάτι που να εμπεριέχει παρακεταμόλη. Μέσα στον πανικό σου λοιπόν την ώρα που υποφέρεις πχ από μια γαστρεντερίτιδα, δεν είναι και ότι καλύτερο!
Εν κατακλείδι
Ξέρω πως δεν ήταν μια φανταζί ιστορία με όλες τις λύσεις στρωμένες αλλά είναι μια οπτική, ένα μέρος της πραγματικότητας μέσω μιας βιωματικής εμπειρίας.
Εδώ θα πρέπει να αποφασίσεις τι θέλεις και να κάνεις μέσα σου μια αποδοχή. Δεν υπάρχει γη της επαγγελίας. Είναι παντού δύσκολα. Το δίκο σου το ζύγι πρέπει να βρεις ποιο είναι.
Οπότε αν ο σκοπός σου είναι να έρθεις και να μείνεις σε αυτήν την χώρα, αυτό το πρώτο εξάμηνο προσαρμογής σου, θα είναι και το πιο σημαντικό. Θα πρέπει να δείξεις τα καλύτερα χαρτιά σου στη δουλεία, για να σου προσφέρουν απευθείας συμβόλαιο αορίστου η περιορισμένου χρόνου, αλλά συμβόλαιο τέτοιο, που θα σε απαλλάξει από τους διαμεσολαβητές.
Ταυτόχρονα θα πρέπει να κάνεις οικονομία για να μπορέσεις να βρεις το μέρος που θα μείνεις, και να έχεις τα μάτια σου ανοιχτά για ευκαιρίες, επειδή παίρνει χρόνο όπως είπαμε να βρεις στέγη. Ύστερα θα πρέπει να βρεις συγκατοίκους, γιατί το ξεχνάς να ζήσεις μόνος σου, τα ενοίκια είναι πανάκριβα. Αν αποφασίσεις να ζήσεις μόνος σου στην Ολλανδια με το βασικό μισθό γύρνα Ελλάδα, καλύτερα θα περάσεις εδώ. Για να ξεφύγεις από το βασικό μισθό και να ανέβεις, πρέπει να αποδείξεις πρακτικά τον εαυτό σου και να διαθέτεις κ σταδιακά πτυχία σε κάποια εξειδίκευση καθώς και την Ολλανδική γλώσσα. Σε ένα μεγάλο βαθμό αυτή είναι η πραγματικότητα.
Τώρα αν απλά θέλεις να περάσεις ένα εξάμηνο, να ζήσεις την εμπειρία και να κάνεις κ κάποιες οικονομίες σε ένα πλαίσιο εργασίας νόμιμο και πιο ανθρώπινο σε σχέση με τα εργασιακά δικαιώματα, δεν έχεις να χάσεις κάτι από το να δοκιμάσεις και σίγουρα θα ωφελήσει και το βιογραφικό σου μεταγενέστερα.
Όμως να θυμάσαι, τίποτα μα τίποτα δεν έρχεται χωρίς κόπο!
Εύχομαι να βοήθησα.
Τώρα αν απλά θέλεις να περάσεις ένα εξάμηνο, να ζήσεις την εμπειρία και να κάνεις κ κάποιες οικονομίες σε ένα πλαίσιο εργασίας νόμιμο και πιο ανθρώπινο σε σχέση με τα εργασιακά δικαιώματα, δεν έχεις να χάσεις κάτι από το να δοκιμάσεις και σίγουρα θα ωφελήσει και το βιογραφικό σου μεταγενέστερα.
Όμως να θυμάσαι, τίποτα μα τίποτα δεν έρχεται χωρίς κόπο!
- Βασικός Μισθός: (38 ώρες *11,28 την ώρα=428,81*4=1.715,24)
- Tips 400 το μήνα
- Σύνολο Εσόδων: 2.115,24
- Διαμονή: (77*4=308)
- Διατροφή: (200 σούπερ μάρκετ μίνιμουμ γιατί παρέχεται γεύμα στην εργασία)
- Μετακίνηση (50*4=200)
- Κάρτα Υγείας (30*4=120)
- Σύνολο: 1.287,24
Εύχομαι να βοήθησα.
-#staypositive #liveyourlife #stayhealthy
Ηλιάνα Πουλοπούλου
Ηλιάνα Πουλοπούλου
0 Σχόλια